U lekarza
U lekarza:
-Czy mógłby mi pan zalecić jakieś ćwiczenia odchudzające?
-Oczywiście. Proszę kręcić głową w prawo i w lewo, gdy ktoś będzie panią częstował słodyczami.
 
800 1024 Home arrow Artykuły arrow O zasadach arrow Woda w organiźmie
Woda w organiźmie PDF Drukuj Email
 

Administrator, dn. 16-09-2007 16:40

Ogladane razy : 28384    

Opublikowane w : Artykuły, O zasadach

Active Image

Wody nie należy unikać... oczywiście najłatwiej straci wagę człowiek gdy się porządnie wypoci ale czy to aby na pewno o to chodzi???... Oczywiście jeśli pocenie następuje przy okazji wzmożonego ruchu to jednocześnie wzmagamy przemianę materii i to jest OK. Ale gdy pocimy się np. w saunie to niestety taka utrata wagi nie powinna nas cieszyć (oczywiście są inne pozytywne aspekty pobytu w saunie, ale nie o tym tu mowa).

Woda należy do niezbędnych składników pokarmowych. Zwykła woda wprawdzie nie dostarcza substancji odżywczych, przenosi jednak składniki pożywienia do narządów i komórek ustrojowych, równocześnie przyczyniając się do wydalania z nich produktów przemiany materii, w tym także związków toksycznych nagromadzonych w narządach, zwłaszcza w mięśniach, podczas intensywnego wysiłku.

Ponieważ ustrój człowieka nie może magazynować większej ilości wody, zachodzi konieczność stałego jej dostarczania dla zapewnienia prawidłowych procesów życiowych. Niedostateczna podaż wody doprowadza do szybkiego odwodnienia, co może spowodować groźne następstwa.
Wydolność ustroju znacznie obniża się po stracie potu w ilości 1-2% masy ciała. Niedobór wody wynoszący 5-8% tej masy wywołuje bardzo nasilone zmiany ogólnej wydolności fizycznej i psychicznej.

Głównymi objawami odwodnienia ustroju są: zwiększone, często dręczące pragnienie, rozdrażnienie, bezsenność, zaczerwienienie skóry, utrata apetytu i osłabienie sił fizycznych. Niedobór wody wynoszący 10% masy ciała powoduje nasilenie niewydolności fizycznej i psychicznej, przejawiającej się bólami głowy, zaburzeniami oddychania, upośledzeniem wydzielania śliny i wysychaniem błony śluzowej jamy ustnej. Utrata 20% wody może spowodować śmierć poprzedzoną utratą świadomości, obrzękiem języka, niezdolnością do połykania śliny. Brak potrzebnej ilości wody prowadzi do szybkiego wyniszczenia człowieka; staje się on niezdolny do życia w ciągu nie więcej niż dwóch tygodni, a często umiera znacznie wcześniej.

Zawartość wody w ustroju podlega dużym wahaniom i zależy przede wszystkim od spożycia soli kuchennej (chlorku sodu) oraz wielu czynników ustrojowych i pozaustrojowych, jak np. od wieku, budowy ciała, warunków otoczenia itp. W miarę starzenia się ustroju zmniejsza się w nim zawartość wody (patrz -> normy)

Uogólniając można przyjąć, że woda stanowi 45-75% masy ciała człowieka. Wartość ta zależy od ilości tkanki tłuszczowej, którą cechuje wyjątkowo mała zawartość wody (10-20%) – można więc przyjąć, że u osób otyłych jest mniej wody ustrojowej. Organizm kobiet, ze względu na większą zawartość tkanki tłuszczowej, ma procentowo mniej wody, jej zawartość w ustroju człowieka jest jednak na ogół stała. Każdy nadmiar zostaje szybko usunięty przez nerki, a przy wysokiej temperaturze otoczenia – także przez skórę w postaci potu. W przypadku większej utraty wody lub niedostatecznego jej przyjmowania, nerki ograniczają jej wydalanie do minimum, chroniąc w ten sposób zasoby organizmu.

W ciągu doby 3-6% wody ustrojowej ulega wymianie, z czego wynika, że w ciągu 10 dni dochodzi do wymiany ok. 50% całkowitej ilości wody w ustroju. Dzięki temu szybko wydalane są produkty metaboliczne i „transportowane” do komórek produkty odżywcze. Z wodą ustrojową usuwane są jednocześnie ważne składniki mineralne.

 Woda potrzebna jest już na samym początku procesu jedzenia. Dzięki niej formułują się w jamie ustnej kęsy pożywienia, a następnie treść pokarmu przesuwa się wzdłuż przewodu pokarmowego. Umożliwia ona również właściwe trawienie poprzez enzymy zawarte w ślinie, soku żołądkowym, trzustkowym i jelitowym. Woda znajduje się także w żółci, która m.in. emulgując tłuszcze ułatwia trawienie. Po strawieniu pożywienia składniki pokarmowe w postaci roztworu lub zawiesiny przechodzą przez ścianki jelita do krwi i chłonki. Produkty przemiany materii usuwane są z ustroju razem z moczem przez nerki oraz częściowo przechodzą do światła przewodu pokarmowego i są wydalane z kałem.

W wodzie znajdującej się w naszym organizmie rozpuszczone są różne składniki, dzięki którym komórki ustrojowe mogą prawidłowo funkcjonować. Znajduje się ona także w płynie pozakomórkowym, który stanowi właściwe środowisko dla komórek naszego ciała, regulując ich życie. Utrzymanie stałej objętości płynu pozakomórkowego, jego składu chemicznego i odczynu kwasowo-zasadowego, czyli pH, jest warunkiem prawidłowej czynności wszystkich komórek naszego organizmu. Aby ten stan utrzymać potrzebna jest stała wymiana wody ustrojowej, do której przechodzą produkty przemiany materii, określane popularnie jako „niedopałki”. Muszą być one wydalane na zewnątrz, a jeżeli czynność ta przebiega nieprawidłowo dochodzi do zatrucia organizmu. Również przyjęte z pożywieniem składniki pokarmowe trzeba dostarczać komórkom ustrojowym dla zapewnienia ich prawidłowych czynności życiowych.

Trudno ustalić ściśle zapotrzebowanie człowieka na wodę, gdyż zależy ono od wielu czynników, przede wszystkim wieku, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia i wilgotności. Zapotrzebowanie ustroju dziecka na wodę wynosi 10-15%, zaś dorosłego człowieka 2-4% masy ciała. Brak wody jest więc szczególnie niebezpieczny dla dzieci. W związku z tym podawanie im właściwej ilości płynów jest bardzo ważne. Obecnie przyjmuje się, że minimalna ilość wody, jaka powinna być dostarczana ustrojowi, aby zapobiec występowaniu zmian patologicznych, wynosi 1 litr wody na dobę. Ale podczas upałów nawet człowiek o małej aktywności fizycznej powinien pić minimum 3 litry wody na dobę, gdyż w przeciwnym razie dochodzi do wyraźnych objawów jej niedoboru.

Woda nie tylko gasi pragnienie, ale również jest ważnym czynnikiem przysparzającym wielu potrzebnych składników odżywczych, utrzymujących prawidłową gospodarkę elektrolityczną. Dlatego wybierając wodę do picia trzeba zwracać uwagę na jej skład mineralny, bo to warunkuje jej zdrowotne oddziaływanie na organizm. Pijąc systematycznie wody mineralne zawierające znaczne ilości magnezu i wapnia można uzupełniać profilaktycznie te dwa ważne składniki mineralne, zaś spożywając w określonych warunkach, podczas wzmożonego wysiłku fizycznego wody o znacznej ilości chlorków i sodu, utrzymujemy dobrą kondycję zdrowotną organizmu.

 

(Opracowano na podstawie artykułu prof. Świętosława Ziemlańskiego z Instytutu Żywności i Zywienia w Warszawie) 

Ostatnia modyfikacja : 16-09-2007 16:49

   

Komentarze użytkowników  
 

Srednia ocena

   (0 oceń)

 


Dodaj swój komentarz
Tylko zrejestrowani użytkownicy mogą komentować artykuły.

Brak komentarzy



mXcomment 1.0.6 © 2007-2014 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
« poprzedni artykuł   następny artykuł »